Querelle (1982)



Mina vänner Johanna och Alex var här igår, jag hadde gort wok med sötpotatis, brockoli och groddar. Alex gorde varma bananer med choklad och glass. Till efterrätten skulle vi se film, men vi var nog alla lite trötta efter helgen så det slutade med att vi kollade med ett öga.
Jag har sett Querelle förut och tyckt att den va bättre, nu tyckte jag att den va långsam.

Querelle har fått den svenska titeln Matrosen och stjärnan. Är regisserad av en av tysklands största regissörer Rainer Werner Fassbinder, som dog under filminspelningen av en överdos sömnmedel och kokain. Samma blandning som fömodligen Alex och Johanna tagit, så trötta som dom såg ut.
Filmen bygger på en novell Querelle de Brest av Jean Genet.



Filmen är surealistisk och Fassbinder hadde fått influenser av flera av våra stora surealistisa konstnärer bla Salvador Dali. Det bästa med filmen enligt mig är just dekor och ljus och den lite sagolika stämmningen i bakgrunden. Som tex alla konstverk i staden som är jätte lika fallosar. Det speciella ljuset som är som en solnedgång genom hela filmen.

Huvudrollen spelas av Brad Davis, mäst känd för sin roll i fängelsefilmen Midnight Express. Han var också känd som den förste hetrosexuelle skådespelare med att berätta att han hadde AIDS 1985. Men det skulle flera år senare visa sig att han även gillade killar.



Handlar om sjömannn Querelle som också visar sig vara tjuv och mördare. Han besöker baren The Ferin som ägs av Madame Lysiane spelad av Jeanne Moerau ( frankrikes största skådespeleska genom tiderna).
Lysiane är älskarinna till Querelles bror Robert. Robert och Querelle har en slags hatkärlek till varandra, men han erbjuder Querelle ett jobb att sälja opium. Sen dyker det upp korupta poliser och kåta sjökaptener som klottrar snoppar på stenmurar. Jeanne Moerau kör några kråk kraxande sångnummer i baren och filmen är i full gång. Men det går långsamt frammåt.

Filmen är lite som en serietidning med tintin, bara en kvinna som desutom är primmadonna och resten är män. Männen ser ut som dom kommer direkt ur en video med Willage People, sjömän, håriga byggnadsarbetare med hjälm och poliser i läderkeps. Handlingen är lite som hämtad ur en tantsnusk pocket på ICA fast med slagsmål och en hel del analsex.

Handlingen är inte den bästa, filmen är lite seg. Men jag kan inte sluta tycka den är lite häftig också.

/>

Betyg  2  Frågar ni Alex så säger han nog 0

Discshop   149kr
CDON        Har den inte

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0